1) Prima inlocuire de calcai din lume efectuata cu ajutorul unei imprimante 3D
O echipa de medici din Australia a utilizat o imprimanta 3D, intr-o procedura in premiera mondiala, pentru a inlocui calcaiul distrus de cancer al unui pacient cu unul confectionat din titan, scrie Agerpres.
Un barbat in varsta de 71 de ani, al carui picior drept era afectat de cancer crezuse ca singura sa optiune posibila este amputarea, insa dupa o interventie chirurgicala de succes el poate sta acum din nou pe propriile picioare.
Echipa condusa de profesorul Peter Choong de la Spitalul St. Vincent din Melbourne a scanat piciorul stang al pacientului si a creat o imagine 3D, pe care a folosit-o apoi pentru a construi o replica a calcaiului confectionata din titan. Trei companii au participat la efortul comun de a imprima 3D portiunea de os care lipsea pentru un nou calcai complet.
“Progresele stiintei ne-au permis sa luam in considerare imprimarea 3D a oaselor pe baza culegerii de informatii despre piciorul pacientului, indicarii dimensiunilor exacte ale piciorului si reproducerii acestuia cu noua tehnologie 3D”, a declarat doctorul Choong.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

2) Echipe romano-moldovene participa la exercitii de interventie in situatii de urgenta
Echipe de interventie, in care sunt implicate 15 autospeciale si 60 de persoane, vor executa in cooperare misiuni de stingere a incendiilor, descarcerare, cercetare, decontaminare personal, triaj medical si asistenta medicala de urgenta, cu mijloace terestre si aeriene, transport victime multiple la unitati spitalicesti in cadrul unui exercitiu comun romano-moldovean, scrie Agerpres.
Exercitiul a inceput miercuri, 22 octombrie, si se desfasoara pana pe 27 octombrie, in judetul Iasi si localitatile Chisinau, Ungheni si Balti din Republica Moldova.
Capitanul Silvia Bolohan, purtatorul de cuvant al ISU Iasi, a declarat ca exercitiul comun romano-moldovean “PRUT – 2014″ consta in organizarea si desfasurarea interventiei comune cu forte si mijloace apartinand Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), Inspectoratului General de Aviatie (IGAv) si Serviciului Protectiei Civile si Situatiilor Exceptionale din Republica Moldova (SPCSE), pentru limitarea efectelor unor situatii de urgenta produse pe teritoriul celor doua state.
In cadrul exercitiului va fi simulat un accident rutier soldat cu 50 de victime si avarierea grava a mai multor autovehicule.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

3) Embolizare prostatica realizata in priemera nationala, la Spitalul Clinic din Targu Mures
Compartimentul de Radiologie Interventionala a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Targu Mures a realizat o embolizare prostatica, aceasta fiind prima interventie de gen realizata intr-un spital public din Romania, a anuntat conducerea spitalului, confrom Agerpres.
Interventia a fost realizata de dr. Lucian Marginean, coordonatorul Compartimentului de RadiologieInterventionala din cadrul SCJU Targu Mures, in colaborare cu medicul urolog dr. Daniel Porav, din cadrul Clinicii de Urologie a Spitalului Clinic Judetean Mures, unui pacient in varsta de 58 de ani, din Targu Mures, care suferea de adenom de prostata de mai bine de un an.
Interventia, care a durat aproximativ o ora, este o metoda minim invaziva si a constat in identificarea si cateterizarea vaselor de sange arteriale care iriga prostata, folosind catetere si microcatetere, sub control radioscopic, urmata de injectarea de microparticule neresorbabile (de ordinul micronilor), care duc la blocarea acestor vase si, implicit, suprimarea alimentarii cu sange a prostatei bolnave. In acest fel, prostata, care este marita in volum, in 2-3 saptamani isi reduce semnificativ dimensiunile cu ameliorarea si disparitia simptomelor si imbunatatirea calitatii vietii pacientului.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

4) Studiu: Peste 1 miliard de lei anual, cheltuieli ale sistemului de sanatate atribuite fumatului
La nivelul anului 2012, sistemul public de sanatate a platit peste 1 miliard de lei pentru cheltuielile atribuite fumatului, potrivit rezultatelor primul Studiu de Impact Economic al Consumului de Tutun asupra sistemului public de sanatate, lansat in data de 22 octombrie 2014. Cu aceasta ocazie a fost lansata si „Carta Alba a Consumului de Tutun in Romania – context si solutii 2014-2020”.
Lansarea acestor doua documente a fost necesara in conditiile in care fumatul reprezinta factor de risc in bolile cardiovasculare, boli cerebrovasculare, cancer si boli respiratorii.
Sursele de finantare a sistemului sanitar au fost Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate si bugetul Ministerului Sanatatii constituit din fonduri din bugetul de stat si venituri proprii, taxa pe viciu. Acelasi studiu arata ca numarul total de cazuri spitalizate in anul 2012 pentru toate cele 4 categorii de boli atribuibile fumatului a fost de 1.892.323, din care 550.142 au fost cazuri atribuibile direct fumatului.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

5) Medicii de familie, exonerati de la plata cheltuielilor cu centrele de permanenta
Presedintele Traian Basescu a semnat marti decretul pentru promulgarea Legii privind unele masuri referitoare la veniturile medicilor de familie care asigura continuitatea asistentei medicale in centrele de permanenta.
Potrivit legii, medicii de familie sunt exonerati de la plata sumelor pentru acoperirea cheltuielilor de administrare si functionare ale cabinetelor si accesoriilor aferente, din perioada 28 mai 2008 – 1 iunie 2011, rezultate din deciziile de impunere emise de casele judetene de asigurari de sanatate, drept consecinta a constatarii de catre Curtea de Conturi a unor prejudicii.
Sumele recuperate pana la data intrarii in vigoare a acestei legi se restituie conform normelor metodologice aprobate prin ordin comun al ministrului Finantelor Publice, ministrului Sanatatii si al presedintelui CNAS, in termen de 60 de zile.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

6) OMS: Epidemia de Ebola a facut 4.877 de morti
Febra hemoragica Ebola a provocat moartea a 4.877 de persoane din 9.936 de cazuri inregistrate in sapte tari (Liberia, Sierra Leone, Guineea, Nigeria, Senegal, Spania si Statele Unite), potrivit ultimului bilant publicat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), pe 22 octombrie, scrie Mediafax.
OMS a decis sa divizeze in doua grupuri tarile afectate de epidemie. Din primul grup fac parte trei tari cele mai afectate de Ebola (Liberia, Sierra Leone si Guineea), in timp ce in al doilea intra Nigeria, Senegal, Statele Unite si Spania.
Nigeria si Spania au fost eliminate din lista tarilor afectate de epidemie, deoarece nu au semnalat niciun caz de Ebola in decursul a 42 de zile. In Sierra Leone, Ebola a provocat moartea a 1.259 de persoane din 3.706 cazuri de infectare. De asemenea, 904 persoane au murit in Guineea, din 1.540 de cazuri.
Epidemia, cea mai grava de la identificarea virusului in 1976, a izbucnit in Guineea, la sfarsitul lui decembrie 2013.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

7) Statele Unite au inceput testarea clinica a unui vaccin experimental canadian impotriva Ebola
Institutul american pentru Sanatate (NIH) a anuntat, miercuri, ca a inceput testarea clinica a unui vaccin experimental canadian impotriva virusului Ebola.
Vaccinul “VSV-ZEBOV” este cel de-al doilea care face obiectul unor teste clinice in Statele Unite.
“Este urgent sa avem un vaccin pentru protectia oamenilor impotriva infectarii cu virusul Ebola”, a subliniat directorul Institutului american pentru alergii si boli infectioase (NIAID), Anthony Fauci. “NIH saluta colaborarea cu Departamentul Apararii in vederea desfasurarii unor teste clinice pentru un alt vaccin impotriva Ebola. Este incurajator”, a adaugat el, intr-un comunicat.
La inceputul lunii septembrie, NIH a inceput testarea clinica, cu un grup de 20 de voluntari, a unui vaccin dezvoltat in colaborare de NIAID si laboratorul britanic GlaxoSmithKline (GSK). Primele rezultate cu privire la eficienta vaccinului vor fi anuntate pana la sfarsitul anului.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro