1) Programul de tuberculoza, finantat cu mai putin de jumatate din necesar
Programul national de control al tuberculozei este subfinantat, cu 41% din necesar, conform unei analize a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, se arata intr-un comunicat al Asociatiei pentru sprijinirea pacientilor cu tuberculoza multidrog-rezistenta (ASPTMR), cu ocazai Zilei Mondiale de Lupta impotriva Tuberculozei.
Rezistenta la medicamente s-a extins, numarul de pacienti cu tuberculoza multidrog-rezistenta este in crestere, la fel ca si numarul de cazuri noi la adolescenti si tineri.
ASPTMR aduce in atentia opiniei publice situatia grava si in curs de agravare a bolnavilor cu tuberculoza multidrog-rezistenta.
”Abordarea bolnavului de tuberculoza multidrog-rezistenta trebuie sa fie una integrativa, care sa ia in considerare nevoile de ingrijire medicala, nevoile psihologice si protectia sociala. Fara munca de echipa intre stat si ONG-urile de profil, fara conlucrare eficienta intre Ministerul sanatatii, Ministerul muncii si protectiei sociale, Ministerul de finante si Ministerul educatiei, tuberculoza multidrog-rezistenta are toate sansele sa devina o boala incurabila, ce se transmite prin aer”, a spus Catalina Constantin, presedintele ASPTMR.
Sursa: PaginaMedicala.ro

2) Studentii la farmacie, asteptati pe 24 martie la un webinar dedicat tuberculozei
Federatia Asociatiilor Studentilor Farmacisti din Romania organizeaza pe 24 martie 2014, in cadrul Zilei Mondiale de Lupta anti TBC, de la ora 18:00, webinarul “Traim impreuna, respiram impreuna” pentru studentii la farmacie.
Vor vorbi Catalina Constantin, presedintele Asociatiei pentru sprijinirea pacientilor cu Tuberculoza multidrug rezistenta, si Brindusa Tiperciuc, profesor la disciplina Chimie Farmaceutica, UMF “Iuliu Hatieganu” Cluj Napoca.
Proiectul isi propune informarea studentilor la farmacie si medicina din Romania cu privire la riscurile iduse si complexitatea tuberculozei: informatii generale, cauze, factori de risc, simptome, diagnostic, tratament, preventie.
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro


3) Adevarul din spatele unor cazuri de teoria conspiratiei, in medicina si farmacie

De la cazuri concrete de studiere deliberata a unor substante pe oameni, pana la diverse speculatii cu privire la industria farmaceutica, toate acestea aduc in medicina mondiala ipoteze ce tin de teoria conspiratiei. Iata cateva dintre exemplele de acest tip.
In 1932, Serviciul de Sanatate Publica din SUA, impreuna cu Institutul Tuskegee, au demarat un studiu clinic pentru a analiza evolutia naturala a sifilisului netratat la barbatii de culoare. Subiectii au fost atrasi in cadrul programului sub pretextul ca primesc asistenta medicala gratuita din partea guvernului. Nu numai ca participantilor la studiu nu li s-a spus ca sunt bolnavi de sifilis, dar nici nu au fost tratati corespunzator, nici macar dupa aparitia si acceptarea penicilinei ca remediu impotriva infectiei.
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro