1) Pfizer ar putea prelua Astra Zeneca pentru o suta de miliarde de dolari
Cel mai mare producator de medicamente din lume, Pfizer (PFE) a abordat producatorul britanic Astra Zeneca (AZN) pentru o propunerea de preluare in valoare de 60 miliarde lire sterline sau de peste o suta de miliarde de dolari, conform Reuters.
Cele doua firme au purtat discutii informale cu privire la tranzactie, insa AZN a rezistat propunerii, potrivit unor surse din randul bancherilor de investitii si din industrie.
AZN este al doilea cel mai mare producator farmaceutic din Marea Britanie si, totdata, o tinta de preluare de catre alte companii din cauza viitorului sau incert, cauzat de seriile de medicamente ale caror patente vor expira curand.
AZN a suferit o perioada slaba in ceea ce priveste descoperirea de noi medicamente in ultimii ani, avand nevoie de a gasi solutii noi pentru a inlocui Nexium si Crestor, tratamente ce isi vor pierde patentul in cativa ani.
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

2) Cluj-Napoca, capitala oncologiei europene
Cluj-Napoca va fi gazda a doua evenimente de referinta pentru oncologia europeana si cea romaneasca. Astfel, in perioada 11-14 iunie 2014, se va desfasura evenimentul OECI Oncology Days & General Assembly, manifestare derulata de Organizatia Institutelor Europene de Cancer, in parteneriat cu Institutul Oncologic ”Prof.Dr. Ion Chiricuta” (IOCN), care, in acelasi timp, marcheaza 85 de ani de la infiintare in cadrul Zilelor IOCN 2014.
“Suntem deosebit de onorati sa gazduim in premiera OECI Oncology Days & General Assembly,mai ales ca tot in 2014 sarbatorim 85 de ani de existenta aInstitutului Oncologic ‘Prof.Dr. Ion Chiricuta’. Abordarea strategica a oncologiei europene este o mare provocare si, prin urmare, o ampla colaborare intre toti membrii OECI devine indispensabila. Speram ca cele doua evenimente sa fie un succes, iar cat mai multi colegi sa participe la lucrarile din cadrul acestora”, a declaratconf. dr. Patriciu Achimas-Cadariu, managerul Institutului Oncologic ”Prof.Dr. Ion Chiricuta” din Cluj-Napoca.
Sursa: Sanatateatv.ro

3) MS a creat cadrul pentru asigurarea dreptului pacientilor romani privind asistenta medicala in UE
Romania va transpune Directiva Europeana 24 din 2011 privind aplicarea drepturilor pacientilor astfel incat pacientii romani asigurati se vor putea trata in alte state membre ale Uniunii Europene. Potrivit Hotararii aprobate de Executiv, persoanele asigurate in sistemul de asigurari obligatorii de sanatate din Romania, care se deplaseaza intr-un alt stat membru UE, pot beneficia de rambursarea contravalorii serviciilor medicale, a medicamentelor si dispozitivelor medicale in conformitate cu legislatia statului in care se acorda asistenta medicala.
“Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si casele judetene vor putea face rambursarea costurilor pentru asiguratii care se trateaza in state membre ale Uniunii Europene. Ministerul Sanatatii va continua sa deruleze politici de investitii si dezvoltare, astfel incat asiguratii din Romania sa beneficieze de aceleasi conditii de tratament cu cele din Uniunea Europeana. De asemenea, pacientii din Uniunea Europeana se vor putea trata la noi, in centrele de excelenta pe care le avem”, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.
Sursa: Sanatateatv.ro

4) Saptamana Internationala a Vaccinarii 2014, se va desfasura intre 24-30 aprilie
“Fii Sanatos! Fii Responsabil! Vaccineaza-te!” este mesajul campaniei “Saptamana Internationala a Vaccinarii”, ce va avea loc in perioada 24-30 aprilie 2014. Evenimentul reprezinta o initiativa a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), care marcheaza, la fiecare sfarsit de aprilie, aceasta campanie.
Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) a preluat initiativa OMS, pentru ca mesajul privind importanta vaccinarii sa ajunga si la cat mai multi romani, carora medicii de familie implicati sa le explice, cu argumente si exemple, de ce vaccinurile sunt scuturi de aparare.
Campania include: o dezbatere publice, conferinte de presa, evenimente medicale pe tema vaccinologiei organizate de SNMF, focus-grupuri pe problema vaccinarii, dar si o intalnire cu ministrul Sanatatii pe problemele de imunizare din Romania.
Sursa: PaginaMedicala.ro

5) OMS raspunde criticilor aduse vaccinurilor
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a respins, miercuri, acuzatiile criticilor vaccinurilor, care apreciaza ca imunizarea nu serveste la nimic, ca este riscanta si ca de fapt corpul se apara mai bine atunci cand nu este vaccinat.
“Impactul vaccinurilor asupra vietii oamenilor este cu siguranta unul dintre cele mai bune lucruri care s-au vazut”, a declarat Jean-Marie Okwo-Bele, responsabil al diviziunii de vaccinuri la aceasta agentie a ONU.
Opozitia fata de campaniile de vaccinare a copiilor impotriva bolilor contagioase, precum rujeola si tusea convulsiva, a crescut in ultimul timp, in special in Statele Unite si in Marea Britanie.
Opozantii hotarati contesta necesitatea vaccinarii, iar unii gasesc chiar o legatura intre autism si vaccinul impotriva rujeolei, o legatura respinsa de majoritatea covarsitoare a lumii stiintifice.
Sursa: Mediafax.ro