1) Crucea Rosie europeana si CE lanseaza o campanie pentru imbunatatirea pregatirii la dezastre
Douasprezece societati nationale de Cruce Rosie din Europa, Comisia Europeana si Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie (FISCR) lanseaza o campanie pentru imbunatatirea pregatirii la dezastre si consolidarea rezilientei comunitatii, conform Agerpres.
Timp de 42 de zile, campania desfasurata de FISCR – Comisia Europeana va prezenta zilnic povestiri ale unor persoane reziliente prin intermediul mass-media, social, bloguri sau in direct.
“Jurnalul Rezilientei la Dezastre” va transmite povestiri privind modul in care comunitati din 24 de tari diferite se pregatesc pentru dezastre, cum ar fi construirea de adaposturi mai sigure in Haiti si Filipine, terasarea pentru evitarea eroziunii in Rwanda, efectuarea unor exercitii de evacuare in Bangladesh si plantarea unor gradini de legume in desertul Mauritaniei.
Jurnalul va arata importanta acestor realizari ale Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie in favoarea persoanelor vulnerabile cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene. Jurnalul este rezultatul unei colaborari cu castigatorii Premiului Peabody 2014 Mike Robbins de la Helios Design Labs (A Short History of the High Rase) si realizatorul de filme documentare Elaine Sheldon (Hollow Documentary).
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

2) Nicolae Banicioiu, prezent la Reuniunea informala a ministrilor sanatatii din UE
Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii, participa la Reuniunea informala a ministrilor sanatatii din UE (Consiliul EPSCO informal) care se desfasoara in aceste zile la Milano, Italia.
Printre elementele de pe agenda de lucru se regasesc subiecte importante, precum:
• stilurile de viata si prevenirea cancerului;
• inovarea medicala in beneficiul pacientilor, dar si ca stimul pentru sustenabilitate economica;
• terapia durerii si ingrijirile paleative.
“Apreciem in mod deosebit temele incluse pe agenda Consiliului informal al ministrilor sanatatii. Temele reflecta o continuare a dezbaterilor strategice care au avut loc la Consiliul informal din aprilie, de la Atena, in contextul sustenabilitatii financiare a sistemelor de sanatate (inovarea medicala), dar, in acelasi timp, punctand teme de reflectie pentru provocarile curente ale sistemelor de sanatate (ingrijirile paliative si preventia cancerului)”, a spus ministrul Banicioiu cu ocazia participarii la Reuniune.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

3) Ministerul Sanatatii va aloca bani pentru tratamentul AVC si pentru Programul de trauma
Doua programe finantate de Ministerul Sanatatii (MS) se vor lansa in viitorul apropiat: Programul de trauma si Programul de accident vascular cerebral (AVC), care va incepe din octombrie si pentru care se vor aloca 5 milioane de lei, conform secretarului de stat in MS Dorel Sandesc.
Programul de trauma va fi finantat de MS cu 30 de milioane de lei si se va desfasura in 20 de spitale.
„Zilele acestea, vom anunta lansarea ultimelor doua programe pe care le-am anuntat la inceputul mandatului:Programul de trauma, prin care se va asigura finantarea materialelor de osteosinteza, acele materiale necesare pentru operarea pacientilor cu politraumatisme (…) foarte scurte si pe care spitalele nu si le puteau permite intotdeauna, si Programul de accident vascular cerebral(…) prin care vom asigura finantarea medicamenetlor trombolitice necesare in tratamentul de urgenta al pacientilor cu accident vascular cerebral”, a explicat prof. dr. Dorel Sandesc.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

4) Medic: La fiecare 30 de minute, un roman face infarct. Cauze: obezitatea, fumatul, sedentarismul
La fiecare noua minute, un roman este diagnosticat cu sindrom coronarian acut, principala cauza de mortalitate cardiovasculara din tara, iar la fiecare 30 de minute o persoana face infarct miocardic, printre factorii favorizanti fiind obezitatea, fumatul si sedentarismul.
“In fiecare an, aproximativ 150.000 de romani mor din cauza bolilor cardiovasculare, reprezentand circa 60 la suta din totalul deceselor inregistrate, iar estimarile indica date la fel de alarmante pe viitor, in special prin contributia factorilor de risc cardiovascular: hipertensiunea arteriala, colesterolul, obezitatea, diabetul zaharat, fumatul, sedentarismul”, a mai declarat prof. dr. Dan Gaita, presedintele Fundatiei Romane a Inimii, marti, cu ocazia lansarii campaniei “Saptamana inimii”.
Potrivit medicului, bolile cardiovasculare reprezinta principala problema de sanatate la nivel mondial.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

5) Studiu: Grasimile saturate din produsele lactate sunt benefice sanatatii si scad riscul de diabet
Consumul de grasimi saturate din produse lactate, cum ar fi untul si smantana, este benefic pentru sanatate, potrivit unor studii noi care au aratat ca limitarea impusa consumului de produse din lapte integral in ultimele decenii de catre medici a fost gresita.
Limitarea consumului de lapte integral si inlocuirea lui cu produsele degresate a influentat foarte putin cresterea numarului de cazuri de obezitate si diabet de tip II, iar o serie de studii au scos grasimile saturate de pe lista factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare.
Un studiu al expertilor suedezi, dat publicitatii saptamana trecuta, a aratat ca o dieta care contine produse din lapte integral duce la o scadere a riscului de imbolnavire de diabet de tip II.
Cercetarea, efectuata pe mai mult de 2.500 de persoane, a aratat ca voluntarii care consumau opt sau mai multe portii de produse lactate bogate in grasimi pe zi avea un risc cu 23% mai mic de a se imbolnavi de diabet de tip II, comparativ cu persoanele care mancau o portie sau deloc. Cercetari anterioare au sugerat ca grasimile influenteaza procesul de descompunere a zaharului de organism.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro