1) Cei care nu au luat rezidentiatul ar putea profesa in limita competentelor
Absolventii medicinisti care nu au luat rezidentiatul ar putea profesa in limita competentelor, conform unui proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.
Dr. Dorel Sandesc, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a spus ca este normal ca un absolvent care a terminat o facultate de profil si care nu a luat rezidentiatul sa profeseze, si asta pentru ca ar putea ajuta sistemul sanitar romanesc, un sistem lipsit de cadre medicale. “Necesitatea de a da dreptul firesc, evident firesc, al absolventilor al unei universitati de sase ani de a-si practica profesia. Era o situatie intr-adevar anormala si dorim ca prin modificarile aduse in proiectul de lege sa oferim aceasta posibilitate legala si fireasca tinerilor absolventi. (…) Fara indoiala ca ei isi gasesc loc intr-un sistem sanitar care duce atat de mult lipsa de resursa umana”, a spus dr. Dorel Sandesc.
Dr. Sandesc a mai aduagat ca absolventul de medicina aflat in aceasta situatie va putea asigura primul ajutor, va consulta, va face screening, va participa la campaniile de vaccinare sau de depistare a diferitelor boli.
Sursa: PaginaMedicala.ro

2) Ministerul Sanatatii trebuie sa se bata pentru spitalele publice
Ministerul Sanatatii ar trebui sa investeasca in continuare in spitale publice si sa nu le schimbe statutul, conform lui Marius Sepi, vicepresedintele Federatiei Sanitas, in cadrul unei dezbateri publice privind reforma in sanatate.
„Ministerul Sanatatii trebuie sa se bata pentru spitalele publice si eventual sa investeasca in ele, in asa fel in cat sa nu mai vedem acele imagini deplorabile ”, a spus Sepi.
Sepi a adaugat ca si medicina scolara are probleme, pentru ca inca nu a fost implementata o legislatie clara in acest sens. „Problemele mari pe care le avem in acest moment sunt legate de medicina scolara, pentru ca de peste un an si jumatate nu se ia nicio decizie, mi-as permite sa spun politica, in conditiile in care exista un draft de lege in zona medicinei scolare care a trecut de Senat, este inmormantata la Camera Deputatilor. Din punctul nostru de vedere este buna pentru noi, au fost dezbateri publice (…), din pacate fosta conducere a MS a incercat sa aiba alta viziune si am ajuns in situatia in care colegii nostri sunt incadrati in continuare la ecarisaj sau pe la spatii verzi, ceea ce este nepermis pentru anul 2014”, a spus Sepi.
Sursa: PaginaMedicala.ro

3) Ministrul Sanatatii promite pastile gratuite pentru copiii cu boli psihice
Ordinul comun dat de Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate anul trecut, si semnat de Raed Arafat, prin care nu mai sunt compensate medicamentele pe care medicii le prescriu copiilor cu boli psihice grave, va fi modificat, potrivit presedintelui Asociatiei pentru Protectia Pacientilor, Vasile Barbu.
“Avem promisiunea ca se va elabora un nou ordin care sa rectifice aceasta nedreptate. Actul de anul trecut a fost dat pe sest si au fost afectate mai multe categorii de bolnavi. E foarte ciudat ca s-a dat in acelasi timp cu alt ordin controversat, care stabilea secretizarea unor legi de MS”, ne-a declarat Vasile Barbu.
Sursa: Evz.ro