1) Banicioiu: Numarul donatorilor de sange a crescut cu 38,73%, iar campania va continua
Numarul donatorilor care s-au prezentat la centrele de transfuzii a fost, in numai trei zile, de 7.315, cu 38,73% mai multi decat inaintea lansarii campaniei, care va continua, a anuntat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, pentru Mediafax.
“Numarul mare de donatori a fost pentru noi un semnal ca e nevoie sa reinfiintam centrele de donare in spitale. Romanii au dovedit ca sangele apa nu se face. Le multumesc de asemenea colegilor mei, ministrii cabinetului Ponta, care s-au alaturat acestei campanii. Am incredere ca acest gest civic va deveni unul constant, astfel incat multe vieti sa poata fi salvate. In numai 3 zile am reusit sa avem in centrele de donare de trei ori mai multi donatori decat in zile obisnuite”, a declarat Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii.
Campania de donare continua si in perioada urmatoare. Cei care vor sa ofere sprijin celorlalti se pot prezenta la sediile centrelor de transfuzii sau la spitalele unde se colecteaza sange, cu actul de identitate, si vor completa un chestionar. Urmatoarea etapa o constituie triajul medical, care presupune si examenul clinic. In functie de rezultatul analizelor, li se comunica daca pot sau nu dona sange.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

2) MS: Bugetul Programului de HIV/SIDA, suplimentat cu aproape 90 de milioane de lei
Ministerul Sanatatii a suplimentat bugetul Programului National de Prevenire, Supraveghere si Control HIV/SIDA cu peste 87 milioane de lei, intreg bugetul programului ajungand la suma de 214 144 000 lei pentru anul acesta.
Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii a verificat, intr-o videoconferinta cu reprezentantii directiilor de sanatate publica si coordonatorii de program, modul de derulare al programului. La videoconferinta au participat si reprezentantii pacientilor, se arata intr-un comunicat al MS.
“Printr-un efort financiar am reusit ca la rectificarea bugetara sa asiguram fondurile necesare tratamentului integral al bolnavilor cu HIV/SIDA, fara sincope, pentru aceasta perioada. Fondurile ajung pana in luna decembrie, in functie de situatia fiecarui judet. Pregatim o noua suplimentare de fonduri pentru lunile decembrie-ianuarie, la urmatoarea rectificare bugetara din toamna, astfel incat sa asiguram tratamentul bolnavilor fara discontinuitati”, a declarat Nicolae Banicioiu.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

3) Autism: Excesul de conexiuni nervoase ar putea fi tratat
Autismul ar fi rezultatul unui exces de sinapse, arata un studiu aparut in cea mai recenta editie a revistei Neuron. Excesul legaturilor intre neuroni s-ar datora unei proaste functionari a mecanismului de eliminare a sinapselor inutile, afirma studiul cercetatorilor de la Universitatea Columbia din New York, scrie Agerpres.
Ei au reusit sa sa restabileasca acest mecanism cerebral “de indepartare a sinapselor” la soareci modificati genetic pentru a simula autismul. In acest scop, oamenii de stiinta au blocat cu rapamicina, un anti-proliferant, actiunea proteinei mTOR, care regleaza proliferarea celulara la mamifere, eliminand astfel simptomele tipice ale autismului la rozatoare, printre care evitarea contactului cu ceilalti.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

4) Virusul Ebola a fost confirmat in provincia Ecuator, din Congo
Virusul Ebola este prezent in provincia Ecuator (nord-vest), din Republica Democrata Congo (RDC), a confirmat ministrul congolez al sanatatii, Felix Kabange Numbi, conform Agerpres.
“Rezultatele au iesit pozitive. Virusul Ebola este confirmat in RDC”, a declarat Kabange, cu referire la esantioanele prelevate de la persoane afectate de o febra hemoragica ce a provocat, incepand din 11 august, 13 decese in Ecuator.
“In urma analizarii a opt esantioane prelevate pe teren, Institutul National pentru Cercetare Biomedicala (INRB) confirma ca doua esantioane sunt pozitive la virusul Ebola”, a precizat Felix Kabange Numbi, intr-un mesaj difuzat de televiziunea publica din Congo, subliniind ca teste mai avansate sunt in curs.
Declarand “a saptea epidemie de Ebola in RDC”, dupa descoperirea virusului in aceasta tara (pe atunci Zair), in 1976, Dr. Kabange a afirmat, totodata, ca aceasta “nu are nicio legatura cu cea din Africa de Vest”.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

5) Banicioiu: Au fost depuse peste 120 de dosare pentru actualizarea listei de compensate
Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a primit peste 120 de dosare pentru actualizarea listei de medicamente compensate si gratuite, a spus ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, precizand ca cererile vizeaza afectiuni diverse, conform Mediafax.
“Procesul pentru evaluarea dosarelor continua asa cum am planificat. Am avut chiar la inceputul saptamanii o discutie cu reprezentantii Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) si ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, pe tema actualizarii listei. Au fost depuse peste 120 de dosare pentru actualizarea listei, care sunt acum in evaluare”, a spus Nicolae Banicioiu.
Ministrul Sanatatii a precizat ca, in paralel, are loc evaluarea pentru excluderea unor medicamente de pe lista de compensate si gratuite.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro