1) Sapte molecule noi ar putea fi introduse pe lista de compensate
Ministerul Sanatatii a publicat un proiect de hotarare de guvern prin care se doreste introducerea a sapte noi molecule pe lista de medicamente compensate si gratuite, pentru diferite boli cardiovasculare, diabet zaharat, boli oftalmologice, nefrologice, precum si boli inflamatorii reumatice cronice.
Proiectul de hotarare de guvern pentru modificarea si completarea Anexei la Hotararea Guvernului nr. 720/ 2008 se afla in dezbatere publica. In urma aprobarii acestor sapte molecule, pacientii asigurati vor putea avea acces gratuit la noi tratamente, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate.
“Asa cum am promis, continuam procesul de actualizare a listei de medicamente gratuite. Daca in luna iulie am aprobat introducerea tratamentului inovativ cu 17 molecule noi orfane, din care noua pentru tratamentul afectiunilor oncologice, astazi Unitatea de Evaluare a Tehnologiilor Medicale a propus spre dezbatere introducerea a inca sapte produse esentiale care au fost evaluate si care nu aduc cheltuieli suplimentare la Fondul National de Asigurari de Sanatate”, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, potrivit unui comunicat de presa al MS.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

2) A fost initiat un studiu privind impactul chirurgiei metabolice asupra remisiei diabetului zaharat
In aceasta toamna, a fost demarat primul studiu clinic privind impactul chirurgiei metabolice asupra remisiei diabetului zaharat (DZ) de tip 2 la pacientii cu obezitate. Studiul, denumit CREDOR (Collaborative Romanian Efforts for Diabetes an Obesity Retrench), se va desfasura timp doi ani si va costa 300 de mii de euro.
Proiectul de cercetare CREDOR este initiat de spitalul Ponderas, alaturi de Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „Prof. Dr. N. Paulescu” Bucuresti, Institutul de Biologie si Patologie Celulara „Nicoale Simionescu” si Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”.
„Am initiat un proiect de cercetare care are drept obiectiv identificarea unei solutii in contextul medical din Romania pentru tratarea diabetului pe cale chirurgicala, a diabetului zaharat de tip II”, a explicat dr. Catalin Copaescu, medic primar Chirurgie Generala, cu competenta in Chirurgie Laparoscopica si Chirurgie Bariatrica si director general Ponderas.
Proiectul de fata are doua obiective majore: (1) clinic -selectia pacientilor cu obezitate si DZ2 care au sanse de remisie a DZ2 dupa interventia de chirurgie metabolica si (2) de cercetare – descifrarea mecanismelor celulare si moleculare care intervin in procesul de remisie al DZ2 dupa interventia de chirurgie metabolica.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

3) Studiu: Suplimentele de fier administrate in timpul sarcinii ar putea influenta riscul de autism
Suplimentele de fier administrate viitoarelor mame in timpul sarcinii ar putea fi asociate cu un risc mai mic de autism pentru bebelusii acestora, potrivit unui studiu realizat recent de cercetatorii americani.
Cercetatorii de la Facultatea de medicina din cadrul Universitatii California din orasul Davis au descoperit ca mamele cu copii diagnosticati cu autism au spus ca au luat suplimente de fier de mai putine ori in timpul sarcinii in comparatie cu celelalte mame. Totusi, constatarea nu este suficienta sa dovedeasca, doar prin ea insasi, o asociere directa cu aceasta afectiune.
“Chiar daca am descoperit o asociere, ea este doar o asociere, care are nevoie de a fi repetata (pentru a fi luata in considerare, n.r.)”, a declarat Rebecca J. Schmidt, coordonatoarea studiului.
“Daca rezultatul va fi repetat, el va intari teoria potrivit careia femeile ar trebui sa urmeze recomandarile specifice referitoare la consumul de fier inainte de a ramane insarcinate, cel din timpul sarcinii si cel de dupa nastere si din perioada alaptarii”, a adaugat ea.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro