1) Ministrul Sanatatii verifica sa nu punem pe lista de compensate numai ce vor unele firme
Premierul Victor Ponta a declarat ca noul ministru al Sanatatii, Nicolae Banicioiu, trebuie sa verifice in primul rand ca pe lista cu medicamente compensate sa nu fie pus “numai ce vor unele firme” si probabil intr-o luna-doua aceasta lista va fi finalizata, scrie Agerpres.
“Domnul Nicolaescu a actualizat-o in 2008, dupa care, fiind ministru un an si jumatate, nu a mai actualizat-o, dar in opozitie se intampla toate lucrurile mai usor. Noul ministru, domnul Banicioiu, are de verificat in primul rand sa nu punem acolo pe lista numai ce vor unele firme si va anunta cand putem sa facem lista. Acolo e o bataie tot timpul (n.r. — referire la firmele care se ocupa cu medicamente). Daca domnul Nicolaescu, din 2008 pana astazi, nu a reusit sa o rezolve, probabil ca domnul Banicioiu intr-o luna-doua va face ce nu a facut domnul Nicolaescu intr-un an jumatate”, a spus premierul la Palatul Parlamentului.
Sursa: PaginaMedicala.ro

2) Producatorii de medicamente propun modificari la legea reformei in Sanatate
Reprezentantii producatorilor de medicamente au propus o serie de modificari la legea 95/2006 privind reforma in sanatate, pe teme precum: interdictia referitoare la distributia angro de medicamente, obligativitatea detinatorilor autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor de a detine stocuri, dar si transparenta, etica si integritatea in sistemul de sanatate.
La Art. 788, privind distributia medicamentelor, producatorii doresc extinderea interdictiei referitoare la distribuirea angro a medicamentelor si la nivelul dispozitivelor medicale si a activitatilor de brocheraj. „Practic, noi propunem extinderea acestei interdictii referitoare la distributia angro de medicamente si asupra dispozitivelor medicale si a activitatilor de brocheraj si de asemenea, solicitam ca aceasta interdictie sa intre in vigoare odata cu intrarea in vigoare a legii”, a spus Dan Zaharescu, reprezentant al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente.
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

3) Pacientii cu distonie solicita facilitarea accesului la tratamente eficiente
Pacientii cu distonie solicita Minsiterului Sanatatii facilitarea accesului la tratamente eficiente, potrivit unui comunicat de presa remis catre redactia Sanatateatv. Cererea a fost formulata in urma celei de-a treia editii a Conferintei „Distonia, boala corpului care nu te mai asculta”, ce a avut loc pe 21 martie 2014, la Timisoara.
Specialistii in neurologie atrag atentia ca in Romania traiesc aproximativ 3.000 de persoane cu distonie. Din acest total, aproximativ 600 sunt cazuri de distonie generalizata, iar 2.400 cazuri de distonii focale.
Desi in prezent nu exista un leac pentru aceasta boala, exista totusi tratamente ce pot ameliora semnificativ simptomele, crescand calitatea vietii pacientului: injectarea de toxina botulinica pentru distoniile focale (localizate intr-o grupa de muschi sau intr-o zona a corpului) si interventia de stimulare cerebrala profunda (pentru distoniile generalizate).
Sursa: Sanatateatv.ro

4) Tigara electronica nu sustine renuntarea la fumat
Tigarile electronice sunt unele din cele mai controversate produse ale momentului. Comerciantii si utilizatorii lor pretind ca ajuta la renuntarea la fumat, in vreme ce adversarii cred ca efectul lor asupra sanatatii este insuficient cercetat si ca ar putea de fapt incuraja fumatul de tutun clasic.
Un studiu publicat luni in revista stiintifica JAMA Internal Medicine a incercat sa faca lumina in aceasta problema. Cercetatorii au efectuat un sondaj in randul a 949 de fumatori, pe care i-au intrebat cate tigari fumeaza zilnic, cat timp le ia sa-si aprinda prima tigara a zilei, daca si cand au de gand sa renunte la fumat si daca folosisera tigari electronice in precedentele 30 de zile.
Analiza raspunsurilor a dus la concluzia ca folosirea tigarilor electronice de catre fumatori nu este asociata dupa un an cu o rata crescuta a renuntarii la fumat si nici cu scaderea consumului de tigari. In plus, sondajul a descoperit ca femeile, tinerii si persoanele cu educatie mai scazuta sunt principalii utilizatori de tigari electronice.
Sursa: Sanatateatv.ro