1) OMS: Ebola a facut peste 120 de morti in randul personalului medical
Epidemia de Ebola a ucis pana in prezent peste 120 de membri ai personalului medical, in timp ce in cele trei tari cele mai afectate de acest virus mortal – Liberia, Guineea si Sierra Leone – nu exista decat unul sau doi medici la 100.000 de locuitori, a declarat Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), conform Agerpres.
“Pana in prezent, peste 240 de membri ai personalului medical au dezvoltat boala in Guineea, Nigeria si Sierra Leone, si peste 120 au murit”, scrie OMS intr-un comunicat.
Mai multi factori stau la baza numarului mare de personal infectat, potrivit OMS, care mentioneaza lipsa de echipament de protectie individual (masti si manusi) si utilizarea lor gresita, numarul insuficient de medici care din cauza suprasolicitarii risca sa comita greseli.
“Epidemia actuala este diferita”, conform OMS. Medicii si locuitorii din tarile afectate nu sunt “familiari cu aceasta boala”, care face sa domneasca “frica in sate si orase intregi”.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

2) Japonia este gata sa ofere un tratament impotriva Ebola
Japonia a anuntat ca este gata sa ofere un tratament experimental dezvoltat de o companie locala impotriva virusului Ebola, responsabil de o epidemie fara precedent in patru tari din Africa de Vest, conform Agerpres.
“Tara noastra este dispusa sa livreze medicamente in cooperare cu producatorul local daca Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) solicita acest lucru”, a declarat secretarul general al guvernului, Yoshihide Suga.
Actualmente nu exista nici un vaccin sau antiviral omologat impotriva virusului Ebola, care figureaza printre cele mai contagioase si mortale maladii umane, decesul survenind in cateva zile. Fata de gravitatea epidemiei actuale, cea mai ampla de cand virusul a fost descoperit in urma cu patruzeci de ani, comunitatea medicala internationala a aprobat la jumatatea lunii august utilizarea de tratamente neomologate.
Astfel, ZMapp, un cocktail de trei anticorpi monoclonali disponibili in cantitati foarte mici a ajutat la tratarea a doi medici, insa un preot spaniol care a primit acest tratament a murit cateva zile mai tarziu.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

3) Studiu: Un implant ocular minuscul ar putea elimina nevoia de a purta ochelari pentru lectura
Un implant ocular minuscul, care ar putea conduce la eliminarea pentru totdeauna a nevoii de a purta ochelari pentru lectura, a fost creat de cercetatorii americani.
Interventia chirurgicala consta in plasarea implantului, cunoscut sub denumirea “Raindrop” (“Picatura de ploaie”), in spatele corneei, cu scopul de a remedia problemele de vedere asociate cu procesul de imbatranire, informeaza dailymail.co.uk.
Aceasta procedura nedureroasa ar putea fi utilizata contra prezbitismului, o afectiune a varstei a treia, care diminueaza capacitatea ochiului de a se concentra pe obiectele situate in apropiere.
Afectiunea este comuna in randul persoanelor de peste 40 de ani si reprezinta principalul motiv pentru care oamenii sunt nevoiti sa poarte ochelari pentru lectura.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro