1) e-Sanatatea in UE: a venit timpul „febrei digitale”
Rezultatele a doua sondaje realizate in spitalele de urgenta (destinate ingrijirilor si tratamentelor medicale ori chirurgicale de scurta durata) si printre medicii generalisti din Europa, date publicitatii luni de Comisia Europeana, arata ca sistemele e-sanatate incep sa fie utilizate din ce in ce mai mult. Astfel, in 2013, 60 % dintre medicii generalisti au folosit instrumentele e-sanatate, cu 50 % mai multidecat in 2007.
Tarile care au inregistrat cele mai bune rate de asimilare a sistemelor e-sanatate (eHealth) in spitale sunt Danemarca (66 %), Estonia (63 %), Suedia si Finlanda (ambele cu 62 %).
Serviciile e-sanatate sunt inca in mare parte utilizate mai degraba pentru operatiuni traditionale, precum efectuarea de inregistrari si redactarea de rapoarte, decat in scopuri clinice, ca efectuarea de consultatii online (numai 10% dintre medicii generalisti efectueaza astfel de consultatii).
Sursa: Sanatateatv.ro

2) Premiera: Distinctii acordate in cadrul Conferintei Nationale de Medicina a Familiei
Una dintre premierele din cadrul Conferintei Nationale de Medicina a Familiei, desfasurate intre 26-29 martie, la Bucuresti, a fost acordarea de premii unor doctori recunoscuti in medicina de familie.
Distinctiile s-au acordat: dr. Mircia Iorga, fondator al Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti si al Societatii Nationale de Medicina Familiei, dr. Adrian Restian, fost presedinte al SNFM si actual presedinte al Societatii Academice de Medicina a Familiei, dr. Florin Matrescu, dar si dr. Grigore Busoi, fondator al SNMG.
La conferinta de anul acesta, se vor mai lansa: un nou curs online pe tema nutritiei la copii; vor fi date publicitatii rezultatele unui chestionar aplicat pe mii de respondenti cu privire la vaccinare, din punctul de vedere al medicului de familie; dar si lansarea unui al doilea grup de excelenta format din experti, medici de familie formatori, a tinut sa precizeze dr. Sandra Alexiu, vicepresedintele SNMF.
Sursa: PaginaMedicala.ro

3) Ce probleme au semnalat pacientii prin Telefonul Pacientului
Aspecte punctuale ori generale privind medicina de familie, spitale, policlinici, farmacii, nerespectarea drepturilor pacientilor, abuzuri din partea medicilor de familie si ale celor din spitale, ale farmacistilor si ale medicilor din cabinetele medicale private, dar si nereguli in privinta asigurarilor de sanatate sunt doar cateva dintre problemele semnalate timp de un an de pacienti la Telefonul Pacientului, potrivit unui comunicat de presa remis la redactia Sanatateatv.
Apelurile au venit din toata tara. Mai exact, statistica Telefonului Pacientului indica faptul ca, din totalul apelurilor primite de la pacienti 60% au fost facute din Bucuresti, cate 3% din Constanta, Iasi, Oradea, Sibiu, cate 2% din Buzau, Dolj, Giurgiu, Mures, Prahova, 1% din Slobozia, Radauti, Petrosani, Arad, Baia Mare, Bihor, Calarasi, Cernavoda, Cluj si Craiova, Slatina.
Sursa: Sanatateatv.ro

4) OMS: Romania are cea mai mica suma investita in sectorul public si privat de sanatate, la nivel regional
Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca, la nivel regional, Romania are cea mai mica suma investita in sectorul public si privat de sanatate, dupa Ungaria si Bulgaria, se arata intr-un comunicat de presa remis la redactia Sanatateatv.
Potrivit celor mai recente studii, Ungaria a avut cheltuieli cu sanatatea pe cap de locuitor de 1669,3 USD/an, Bulgaria 1064 USD/an, iar Romania 901,5 USD/an.
Luand in considerare investitiile facute in ultimii ani in Romania, in 2011 s-a inregistrat o crestere de 2% in comparatie cu 2010, adica aproximativ 20 USD pe cap de locuitor/an, se mai arata in comunicatul de presa.
Organizatia Mondiala a Sanatatii dezvaluie, de asemenea, suma de bani investita in sistemul de sanatate de catre guvernele nationale: in Romania, doar 723,3 USD sunt cheltuiti pe an pentru fiecare cetatean. In acelasi timp, aceasta cifra depaseste in Ungaria 1000 USD pe an.
Sursa: Sanatateatv.ro