1) MS sustine dezvoltarea unui Centru de Excelenta pentru melanom la Spitalul Colentina
Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, sustine dezvoltarea unui Centru De Referinta pentru diagnostic si tratament al melanomului cutanat in cadrul Clinicii 1 de Dermatologie a Spitalului Clinic Colentina, cea mai veche institutie de profil din Romania, unitate a Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti.
“Melanomul cutanat, cancerul de piele, este cea mai agresiva forma de cancer. Cu un diagnostic precoce putem salva foarte multe vieti si de aceea dorim sa facem aici, in institutia de referinta a dermatologiei romanesti, un Centru de Excelenta pentru diagnostic si tratament al melanomului, avand nu doar sprijinul meu, ci si al Primarului General al Capitalei, domnul doctor Sorin Oprescu”, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.
Melanomul cutanat este o tumora maligna care provine din celulele pigmentare ale pielii. Depistata la inceput printr-o operatie corecta pacientul este salvat. Depistata in faze avansate, este o boala mortala deoarece este cel mai rapid diseminant cancer.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

2) Expozitia de fotografie Gentle Violence, de la Sibiu, dedicata operatiei pe inima
Muzeul National Brukenthal din Sibiu va gazdui, intre 5 si 28 septembrie, expozitia senzoriala „Gentle Violence”, un proiect de pionierat ce imbina arta si medicina, dedicat fotografiei artistice in domeniul medical si care prezinta, in premiera in Romania, imagini din culisele operatiei pe inima.
„Gentle Violence” prevede o serie anuala de expozitii, anul 2014 fiind dedicat inimii. Imaginile, care ofera o metafora vizuala pentru ceea ce chirurgii numesc a fi o operatie „frumoasa”, vor fi insotite de expunerea unor piese anatomice – inimi -, precum si de o coloana sonora ce recompune atmosfera din sala de operatie, intr-o maniera inedita. Vizitatorii vor putea, astfel, sa inteleaga chirurgia din perspectiva medicului pasionat de profesia sa, dar si a pacientului care doreste sa stie ce se intampla cu el in cele mai intime momente ale vietii sale.
Conceptul si fotografiile sunt realizate de Cristina Bobe,artist vizual, initiatoarea primei platforme online de fotografie medicala din Romania, lansata cu ocazia evenimentului TEDMED Live Iasi 2013.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

3) Premiul de Cercetare Fritz-Wörwag, acordat pentru prima data unui medic roman
Dr. Alin Stirban, membru fondator al Societatii de Neuropatie Diabetica – Neurodiab, a devenit primul roman caruia i-a fost acordat premiul de cercetare Fritz-Wörwag.
Distinctia, oferita anul acesta pentru a opta oara, se inmaneaza medicilor diabetologi care „au o contributie stiintifica importanta in utilizarea preventiva si terapeutica a biofactorilor in cazul complicatiilor provocate de diabet”, dupa cum sustin membrii juriului independent, alcatuit din cercetatori renumit, se arata intr-un comunicat al Societatii de Neuropatie Diabetica.
Premiul stiintific, in valoare de 10.000 de euro, a fost acordat medicului Alin Stirban, director Endocrinologie si Complicatii Diabetice, la Institutul pentru Cercetarea Metabolica Profil din Neuss, cu ocazia Congresului Societatii Germane de Diabet, organizat, in 2014, la Berlin. Medicul roman este considerat un „expert in terapia complicatiilor provocate de diabet”, a precizat in cadrul ceremoniei de decernare a premiului presedintele juriului, prof. dr. Konrad Federlin din Giessen, Germania.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro