1) Laboratorul de cardiologie interventionala din cadrul Spitalului Bagdasar –Arseni, dotat cu aparatura de ultima generatie
Laboratorul de cardiologie interventionala din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta „Bagdasar-Arseni” a fost dotat cu aparatura de ultima generatie, in valoarea de 1,5 milioane de euro. Mai exact laboratorul a fost modernizat cu un echipament de tip angiograf de ultima generatie ce face posibila realizarea de angioplastii, coronarografii, implanturi de stenturi si alte proceduri de cardiologie interventionala. Investitia in laboratorul de cardiologie interventionala a fost sustinuta de Ministerul Sanatatii.
„Cardiologia interventionala reprezinta o ramura indispensabila a cardiologiei moderne, iar incepand din acest an putem utiliza si noi in clinica noastra astfel de proceduri, in diagnosticul si tratamentul afectiunilor cardiovasculare. De asemenea, in cazul acestor interventii moderne, durata de recuperare este mult redusa, pacientul putandu-si relua rapid activitatea dupa realizarea tratamentului. Avand in vedere ca vorbim despre un spital de urgenta, avantajele existentei acestui Laborator de Cardiologie Interventionala sunt imense, contribuind major la managementul eficient si optim al urgentelor cardiovasculare vizate”, a declarat prof. univ. dr. Crina Sinescu, seful Clinicii de Cardiologie a Spitalului Clinic de Urgenta „Bagdasar-Arseni” Bucuresti.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

2) Oprescu: Sper sa incheiem lucrarile la Spitalul de copii „Dr. Victor Gomoiu” in mai 2015
Premierul Victor Ponta, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, si primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, au verificat, stadiul lucrarilor la noul spital clinic de copii “Dr. Victor Gomoiu” din Bucuresti, acestia exprimandu-si speranta ca, in mai 2015, noua cladire sa devina functionala, scrie Agerpres.
“A fost coerenta finantarea proiectului, dovada fiind faptul ca, intr-un an si trei luni, cladirea este ridicata. Este inchisa cu geamuri si cu acoperis si au inceput finisarile interioare si aerisirile. Sper ca undeva spre luna mai a anului viitor, fara sa depasim termenul, sa putem sa incheiem si sa punem intr-o functionalitate spitalul de urgenta pentru copii si, in acelasi timp, si spital de inalta tehnicitate si aici ma refer la partea chirurgicala, de la neurochirurgie pana la interventii pe cord. Este ceea ce se cere in acest moment”, a spus primarul general al Capitalei.
Acesta a precizat ca desi in Capitala exista si alte spitale de urgenta, acestea se confrunta cu numeroase cazuri, astfel ca o parte dintre aceste cazuri vor putea fi preluate de noul spital.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

3) Oprescu: Increderea pacientilor in spitalele din Bucuresti este crescuta
Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, si primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, au avut o intrevedere cu cei 19 directori de spitale aflate in administratia Primariei Municipiului Bucuresti (PMB), pentru a discuta principalele probleme cu care se confrunta. In cadrul intalnirilor, Oprescu a precizat ca pacientii romani au incredere crescuta in spitalele din Bucuresti, scrie Agerpres.
La finalul intrevederii, primarul general al Capitalei a tinut sa precizeze ca in Bucuresti sunt “centre medicale de excelenta”, care preiau cazuri grave. Totodata, Oprescu a precizat ca si-ar dori o mai buna finantare a unitatilor sanitare aflate in administratia Primariei.
“Am avut o discutie despre spitalele care sunt in jurisdictia Primariei pentru ca, alaturi de colegii mei, manageri de spital, consideram ca de cativa ani se perpetueaza o nedreptate – sunt singurele care au finantare de ultim rang, nu se pot compara nici macar cu cele orasenesti.Aici sunt centrele de excelenta, centrele clinice si toti bolnavii care necesita o ingrijire si un tratament special sunt transferati in Bucuresti. In felul asta si cu bugetele astea nu se pot face. Asta s-a intamplat de-a lungul ultimilor ani. Primaria si-a asumat responsabilitatea de a plati utilitatile la zi, de a face reparatiile curente, de a face investitii la zi. Nu am incheiat niciun an din cei care au trecut cu datorii fata de aceste unitati sanitare. (…) A ramas, in principal, sa discutam cum sa fie clasificarea spitalelor care apartin Primariei pentru anul care vine, care sa fie finantarea la nivelul de clasificare”, a precizat Sorin Oprescu.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

4) Ebola: Doua state americane obliga medicii reveniti din tarile afectate sa intre in carantina
Toti lucratorii din domeniul medical care ajung pe aeroporturile din New York si New Jersey din tarile vest-africane vor intra in carantina pentru o perioada obligatorie de 21 de zile, au anuntat guvernatorii din cele doua statele americane intr-o conferinta de presa comuna, conform Agerpres.
Oficiali din domeniul sanitar vor realiza interviuri amanuntite cu toti calatorii care sosesc pe aeroporturile internationale John F. Kennedy si Newark Liberty din Guineea, Liberia si Sierra Leone, a declarat guvernatorul New Yorkului, Andrew Cuomo.
Pe langa lucratorii din domeniul medical, oricine altcineva a fost in contact cu cineva care a contactat virusul va fi de asemenea supus unei carantine de 21 de zile, a mai spus Andrew Cuomo intr-o conferinta de presa sustinuta alaturi de guvernatorul New Jersey, Chris Christie.
Anuntul intervine la o zi dupa ce dr. Craig Spencer, un new-yorkez in varsta de 33 de ani, a fost diagnosticat cu Ebola la putin timp dupa revenirea din Guineea. Spencer a lucrat cu pacienti bolnavi de Ebola in cadrul organizatiei Medici fara Frontiere.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

5) Studiu: Un test oftalmologic computerizat ar putea ajuta la diagnosticarea maladiei Alzheimer
Un simplu test oftalmologic computerizat ar putea ajuta la diagnosticarea in faze incipiente a maladiei Alzheimer, cercetatorii demarand un studiu in valoare de 1,4 milioane de euro pentru verificarea ipotezei potrivit careia structura vaselor de sange din ochi poate indica instalarea bolii.
Cercetatorii de la universitatile britanice Dundee si Edinburgh au creat un program informatic numit Vampire, care analizeaza imagini de inalta definitie ale ochilor si inregistreaza schimbarile aparute in ce priveste forma venelor si arterelor oculare, potrivit dailymail.co.uk.
Potrivit unor studii anterioare, ar exista posibilitatea ca instalarea bolii Alzheimer sa poata fi detectata inca din stadiile incipiente, observandu-se modificarile aparute la nivelul vaselor sangvine ale ochiului.
“Daca ne putem uita in ochii cuiva folosind un echipament ieftin si putem descoperi ceva ce sugereaza un risc de instalare a dementei, atunci suntem in fata unei ipoteze foarte interesante”, a declarat coordonatorul de proiect al echipei care a realizat programul informatic, Emanuele Trucco, profesor la Universitatea Dundee.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

6) Studiu Vaccin ROR: Mutatiile genetice predispun la convulsii febrile
Cercetatorii danezi au descoperit ca predispozitiile genetice ar putea sa explice motivul pentru care anumiti copii dezvolta convulsii febrile dupa ce au primit vaccinul combinat ROR (rujeola, oreion, rubeola).
Convulsiile febrile se produc la copii in timpul unor accese puternice de febra. Ele dureaza cel mai adesea intre unu si cinci minute, iar apoi copilul revine la o stare normala. In general, crizele nu mai apar dupa disparitia febrei si nu au nicio consecinta asupra creierului.
De asemenea, nu au nicio legatura cu crizele de epilepsie, care se produc in absenta febrei.
Intr-un studiu publicat duminica in revista britanica Nature Genetics, oamenii de stiinta au demonstrat ca aproximativ un copil din 10.000 prezinta convulsii febrile in urma unui vaccin combinat ROR.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

7) “Megadatele”, noul instrument de lupta contra unor maladii precum Ebola
Megadatele reprezinta un instrument eficient de lupta impotriva unor maladii precum Ebola, gratie unui algoritm conceput de o companie americana, care monitorizeaza informatiile aparute pe retelele de socializare, in buletinele de stiri si in alte baze de date.
Cu noua zile inainte ca propagarea Ebola sa fie declarata oficial o epidemie, un grup de cercetatori si specialisti in informatica din Boston remarcasera deja raspandirea virusului febrei hemoragice in Guineea.
Monitorizand retelele de socializare, buletinele de stiri locale si alte baze de date, algoritmul dezvoltat de compania HealthMap a detectat foarte repede aceasta propagare a virusului in Africa de Vest.
“Agentiile oficiale au tendinta de a fi mai prudente inainte de a face anunturi si, din acest motiv, comunicarea catre public este uneori deficitara”, afirma Clarck Freifeld, cofondator al HealthMap in 2006, cercetator la Boston Children Hospital.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro