1) Bugetul MS, suplimentat cu 55 milioane lei pentru reabilitarea unor maternitati
Guvernul a adoptat in sedinta de joi (n.r. 28 august) o ordonanta de urgenta (OUG) prin care a suplimentat bugetul Ministerului Sanatatii (MS) pe anul 2014 cu 55 de milioane de lei, suma fiind necesara pentru gestionarea unor situatii limita din domeniul sanatatii, in principal lucrari de reabilitare la maternitati, conform Agerpres.
OUG aprobata de Executiv are in vedere, de asemenea,eliminarea unor disfunctionalitati in procedurile de achizitii si vine sa clarifice sensurile unor expresii din cuprinsul Ordonantei de Guvern nr. 9/2014.
Premierul Victor Ponta i-a solicitat joi ministrului Sanatatii sa prezinte pana saptamana viitoare o situatie privind toate maternitatile din tara aflate in diverse stadii de constructie sau modernizare in vederea finantarii lucrarilor la aceste investitii si a precizat ca in cadrul sedintei de executiv va fi adoptata o OUG privind sprijinul lucrarilor de infrastructura in Sanatate.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

2) OMS: Numarul persoanelor cu Ebola ar putea ajunge la 20.000
Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca numarul persoanelor infectate cu Ebolaar putea ajunge la 20.000. Mai mult decat atat, specialistii OMS estimeaza ca cifra reala a cazurilor de infectare ar putea fi in prezent de patru ori mai mare decat cifra cunoscuta.
Ultimele statistici arata ca pana acum, de la raspandirea febrei hemoragice, sunt peste 3.000 de cazuri confirmate si 1.552 de decese in regiunile cel mai grav afectate, Liberia, Sierra Leone, Guinea si Nigeria. Peste 40% din numarul total de cazuri, sustin specialistii, au aparut in ultimele trei saptamani. De asemenea, Nigeria a confirmat primul deces in afara orasului Lagos.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

3) Mastectomie endoscopica la un pacient cu ginecomastie bilaterala, realizata in premiera nationala
Un pacient in varsta de 19 ani cu ginecomastie bilaterala a fost supus unei mastectomii endoscopice. Interventia a fost realizata pentru prima data in Romania, in cadrul unui Centru de Diagnostic si Tratament al Patologiei Mamare, se arata intr-un comunicat de presa.
Pacientul a fost diagnosticat cu ginecomastie bilaterala (cresterea in volum a sanilor la barbat printr-o proliferare glandulara benigna) in urma cu patru ani. Acesta a urmat un tratament endocrinologic, iar boala a avut o remisie de 20%, insa ulterior terapia medicamentoasa nu a mai dat rezultate, fapt pentru care interventia chirurgicala a fost urmatorul pas.
Procedura a durat 3 ore si a constat in rezectia chirurgicala a glandei mamare, utilizandu-se instrumentarul folosit inchirurgia laparoscopica si un trocar single port prin care au fost introduse instrumentele de lucru si camera video.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

4) Studiu: Amintirile dureroase pot fi modificate si transformate in emotii pozitive
Emotiile asociate amintirilor pot fi modificate, permitand “indulcirea” evenimentelor dureroase din trecut sau, in sens invers, “intunecarea” momentelor fericite, afirma autorii unui studiu realizat pe soareci in Japonia si Statele Unite, publicat in revista Nature.
“Aceasta proprietate (de inversare) a memoriei este folosita in mod clinic pentru tratarea maladiilor mintale, dar mecanismele neuronale si circuitele cerebrale care autorizeaza aceasta schimbare a registrului emotional raman in mare parte putin cunoscute”, au subliniat autorii studiului.
Studiul a avut ca obiectiv decriptarea acestor procedee subadiacente, deschizand astfel drumul spre noi posibilitati de tratare a unor patologii precum depresia si sindromul de stres posttraumatic. Studiul “valideaza astfel succesul psihoterapiei actuale”, a explicat cercetatorul Susumu Tonegawa.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro