1) Farmacistii, pregatiti pentru obtinerea atestatelor de studii complementare
Ministerul Sanatatii organizeaza, in data de 28 mai 2014, examen pentru obtinerea atestatelor de studii complementare pentru medici, medici dentist si farmacisti.
In aceasta sesiune se pot inscrie candidatii care finalizeaza pana la data de 30 aprilie 2014, pregatirea teoretica si practica efectuata in vederea obtinerii atestatelor de studii complementare, in conditiile prevazute legislativ, scire AllDental.ro
Examenele se vor desfasura in centrele universitare medicale acreditate de Ministerul Sanatatii, in care s-a efectuat pregatirea. Media minima de promovare pentru obtinerea atestate lor de studii complementare este 7,00.
Inscrierea candidatilor la examen se fac pana pe 30 aprilie 2014 inclusiv, la sediul Ministerului Sanatatii din Str. George Vraca nr. 9, sector 1, Bucuresti, cu exceptia atestatului in Implantologie. Arondarea candidatilor pe centre universitare medicale va fi comunicata in ziua de 15 mai 2014, pe site-ul Ministerului Sanatatii, la rubrica Informare- Concursuri si examene.
Sursa: PaginaMedicala.ro

2) UMF Iasi acorda peste 70 de burse doctorale si postdoctorale
Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iasi anunta competitia de selectie pentru 50 burse doctorale si 26 burse postdoctorale, pe o durata de 15 luni, in cadrul unui proiect finantat din fonduri europene.
“Programul de excelenta in cercetare doctorala si postdoctorala multidisciplinara in bolile cronice”, finantat prin fondul POSDRU si derulat de Universitatea de Medicina si Farmacie “Grigore T. Popa” din Iasi in parteneriat cu Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures, Universitatea de Medicina si Farmacie Craiova si Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, stimuleaza participarea absolventilor in programe doctorale si postdoctorale prin asigurarea de 95 burse doctorale si 60 burse postdoctorale, se arata intr-un comunicat al universitatii.
In cadrul U.M.F. „Grigore T. Popa” Iasi sunt oferite 50 de burse doctorale, in valoare de 1.800 lei/luna, dintre care 25 de burse doctorale pentru doctoranzii inmatriculati la studii universitare de doctorat in anii universitari 2012/2013 sau 2013/2014 si 25 de burse doctorale pentru doctoranzii inmatriculati la studii universitare de doctorat in anul universitar 2011/2012.
Sursa: PaginaMedicala.ro

3) Se cauta Studentul Anului in Medicina si Farmacie!
Studentii la facultatile de Farmacie se pot inscrie, pana pe 11 mai 2014, in proiectul national „Studentul Anului”, organizata de „Voluntari pentru Idei si Proiecte”, pentru marele premiu de 1500 euro. Competitia, ajunsa la a XI-a editie, cuprinde cinci categorii de concurs: Economie, Arhitectura, Jurnalism si Comunicare, Drept si Medicina.
„Pentru categoria Medicina, cautam oameni pasionati, inteligenti, cu spirit de initiativa. Concursul consta in realizarea unei lucrari, avand ca tema «Substitutia generica in oncologie», eligibili pentru a se inscrie in competitie fiind studentii de la facultatile de Medicina Generala, Farmacie, Biologie si Chimie. Alaturi de lucrare, aplicantii vor completa si un formular care trebuie sa cuprinda performantele academice de la inceperea liceului si pana in prezent”, se arata intr-un comunicat al organizatiei.
Un juriu de specialitate – alcatuit din profesori universitari si specialisti in domeniu, printre care se numara si dr. Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul de Interne – va decide castigatorul titlului de „Studentul Anului” in Medicina, primind si un premiu in valoare de 1500 euro. Vor fi premiati si ocupantii locurilor II si III, cu 700 euro, respectiv 500 euro.
Sursa: PaginaMedicala.ro

4) Cercetatorii americani au descoperit anticorpi umani eficienti impotriva coronavirusului MERS
Cercetatorii americani au identificat anticorpi umani eficienti impotriva coronavirusului Sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS), deschizand calea unor potentiale tratamente pentru aceasta boala infectioasa adeseori mortala.
Pentru moment nu exista niciun vaccin antiviral impotriva MERS, o infectie acuta a cailor respiratorii cu o rata a mortalitatii ce depaseste 40 la suta. MERS a aparut in Arabia Saudita in septembrie 2012 si a provocat moartea a peste 100 de persoane, cu o accelerare serioasa in ultimele saptamani, la sfarsitul saptamanii inregistrandu-se 39 de decese.
Anticorpii izolati de cercetatorii de la Institutul pentru Cancer Dana-Farber din Boston (Massachusetts, nord-est) neutralizeaza o parte-cheie a virusului care ii permite acestuia sa se ataseze la receptori pentru infectarea celulelor umane, explica cercetatorii, intre care doctorul Wayne Marasco. Activitatea lor va fi prezentata joi in revista Academiei americane de stiinte, PNAS.
Sursa: Mediafax.ro

5) Metoda revolutionara in tratarea diabetului: Clonarea, folosita pentru a produce celule susa umane
Cercetatorii americani au conceput o noua metoda de tratare a diabetului, considerata revolutionara, dupa ce au reusit sa obtina prin clonare celule susa umane din celule tegumentare prelevate de la o pacienta in varsta de 32 de ani.
Prin aceasta reusita, oamenii de stiinta s-au apropiat si mai mult de unobiectiv considerat crucial in medicina – crearea de celule susa care se potrivesc perfect cu ADN-ul pacientului, cu scopul de a trata anumite boli, informeaza dailymail.co.uk.
Savantii din New York au folosit o tehnica de clonare pentru a obtine celule producatoare de insulina si care contin ADN-ul unei femei bolnave de diabet.
Ei au utilizat celule tegumentare prelevate de la o pacienta de 32 de ani diagnosticata cu diabet de tipul 1 pentru a obtine celule susa compatibile cu ADN-ul pacientei.
Sursa: Mediafax.ro