1) MS va primi aproape 150 de milioane de lei, la rectificarea bugetara
Ministerul Sanatatii va primi la rectificarea bugetara din aceasta saptamana alocari suplimentare de 143,8 milioane lei pentru programele nationale de HIV, oncologie si tuberculoza, dar si pentru salariile personalului medical.
“Ministerul Sanatatii va primi la rectificare fonduri suplimentare, care se vor indrepta catre Programe Nationale de Sanatate, respectiv HIV, oncologie, tuberculoza. De asemenea, vom avea resurse pentru drepturi salariale, dar si pentru serviciile de ambulanta. Primim fonduri, nu pierdem. Nu va mai trebui sa facem transferuri de echilibrare a Fondului de Sanatate deoarece a crescut gradul de colectare a veniturilor acestui fond din contributiile de asigurari sociale de sanatate, fata de nivelul estimat initial la elaborarea bugetului pe 2014”, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.
Ministerului Sanatatii ii revin 143,8 milioane de lei (Ministerul Sanatatii si Fondul National de Sanatate), iar sumele alocate suplimentar domeniului sanatatii sunt de 99,7 milioane de lei.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

2) Marius Savu: Pana la sfarsitul lui octombrie, vom avea o noua lista de compensate
Marius Savu, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentelor si Dispozitivelor Medicale, a spus ca reactualizarea listei de medicamente compensate va fi finalizata pana la sfarsitul lunii octombrie.
“Este momentul intrarii in normalitate. Suntem singura tara care are o lista neactualizata de medicamente din 2008. In octombrie sper ca lista actualizata de medicamente compensate sa devina functionala”, a declarat Savu in cadrul transmisiunii live de la ZF Pharma Summit ’14.
Pana la 1 octombrie, se doreste verificarea de catre ANM a tuturor moleculelor propuse pentru a intra in noua lista. De asemenea, presedintele ANM a subliniat faptul ca vrea sa se vorbeasca o evaluare contuna a listei de compensate.
“In momentul de fata, noi (n.r. ANM) ne-am propus ca pana poimaine (n.r. 1 octombrie) ca toate dosarele sa aiba un raspuns, in asa fel incat in urmatoarea perioada sa putem avea o noua lista de compensate.Nu as vrea sa mai vorbim despre o noua lista de compensate, as vrea sa vorbim de o evaluare continua a listei de compensate. Am avut in iulie o prima incadrare, avem in momentul de fata, in transparenta decizionala, un nou grup de medicamente.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

3) Autoritatile doresc sa creeze o societate comerciala, la Institutul Cantacuzino
Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat luni ca in prezent se lucreaza la proiectul unei ordonante de guvern care vizeaza activitatea Institutului Cantacuzino si cel mai probabil saptamana viitoare ar intra in dezbaterea Executivului, scrie Agerpres.
“La Cantacuzino este vorba despre o ordonanta care se discuta, va fi o intalnire cu managementul demisionar pentru a stabili forma finala a actului normativ si saptamana viitoare va intra in Guvern. Exista discutii pentru a se face o societate comerciala in cadrul institutului, propunerea fiind una interesanta. Sa nu se inteleaga gresit, societatea comerciala va avea actionar majoritar institutul si ea va fi pe partea de productie. Va fi constituita societatea, iar actionariatul institutului va fi finantat de catre stat, ca si acum”, a explicat ministrul.
Situatia de la Cantacuzino: directorul general, Radu Iordachel, “s-a retras” din functie
Directorul general al Institutului Cantacuzino, Radu Iordachel, a declarat, pentru Agerpres, ca se retrage din functia pe care o ocupa si ca, din punctul sau de vedere, a realizat ceea ce si-a propus si si-a atins “obiectivul” de a planifica “relansarea institutului”.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

4) Din 2015, se vor deschide doua noi spitale in Bucuresti
Din 2015, se vor finaliza lucrarile la spitalele Gomoiu si Foisor, conform primarului Capitalei, Sorin Oprescu. Totodata, in viitorul apropiat, va incepe construirea policlinicilor de sector.
“Eu sper ca la jumatatea anului viitor sa inceapa sa functioneze, e vorba despre spitalul Gomoiu, pe care il dorim a fi al doilea spital de urgenta pentru copii. (..) Incercam sa facem fata provocarilor. Iar celalalt, este un spital de monospecialitate, se va practica chirurgia de inalta tehnicitate, e vorba de Spitalul Foisor”, a explicat Sorin Oprescu, primarul general al Bucurestiului, prezent in cadrul evenimentului ZF Pharma Summit 2014.
Oprescu a mai spus ca au fost alocate peste 200 de milioane de euro celor 19 spitale pe care municipalitatea le-a preluat de la Ministerul Sanatatii. In primii doi ani de la preluarea acestor unitati sanitare, adica dupa 2009, reprezentantii Primariei Bucurestiului au investit in “refacerea” acestora. Pana in 2013, spitalele au fost dotate cu aparatura de 179 de milioane de euro, a mai explicat edilul Bucurestiului.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

5) Excesul de antibiotice inainte de varsta de doi ani genereaza un risc crescut de obezitate
Administrarea de antibiotice copiilor in varsta de pana la doi ani creste riscul de obezitate infantila, iar acesta este inca si mai mare pentru pacientii care au primit doze importante, potrivit unui studiu american ale carui rezultate au fost publicate luni.
“In contextul in care obezitatea rezulta din multiple cauze, reducerea prevalentei sale depinde de identificarea si de controlarea tuturor factorilor de risc”, a explicat medicul Charles Bailey, de la Spitalul de pediatrie din Philadelphia, principalul autor al acestui studiu, publicat in Journal of the American Medical Association (JAMA).
“Rezultatele studiului nostru sugereaza faptul ca folosirea excesiva a antibioticelor inainte ca pacientul sa implineasca varsta de 24 de luni ar putea fi unul dintre acesti factori”, a adaugat el.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

6) Studiu: Un extras din curcuma ajuta creierul sa se vindece singur
Curcuma, un condiment folosit de obicei in amestecul pentru curry, poate mari capacitatea creierului de a se vindeca singur, potrivit unui studiu german care a descoperit ca un compus chimic din acest condiment sustine dezvoltarea de noi celule nervoase.
Studiul cercetatorilor germani a fost efectuat pe sobolani, iar rezultalele, publicate in revista Stem Cell Research and Therapy, ar putea ajuta la dezvoltarea de noi tratamente pentru pacientii care au suferit un atac vascular cerebral si pentru cei care sufera de Alzheimer, informeazabbc.com.
Totusi, este nevoie de mai multe cercertari inainte ca substanta sa fie folosita pe oameni.
Cercetatorii de la Institutul de Neurostiinte si Medicina din Julich, Germania, au studiat efectele unui compus chimic care se regaseste in mod natural in curcuma, denumit aromatic-turmerone.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro