1) Banicioiu: Lista de compensate a fost evaluata de catre o singura persoana
Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat ca o singura persoana a evaluat cele 167 de molecule noi care compuneau lista de medicamente compensate si gratuite propusa de fosta conducere a institutiei, scrie Agerpres.
“Compartimentul de evaluare de la MS a fost compus dintr-o singura persoana care a evaluat cele 167 de molecule noi. Nu as vrea sa iau decizii care va vor afecta negativ. Sa nu cheltuim toti banii pentru lucruri care nu sunt necesare, ci pentru molecule necesare”, a spus reprezentantul MS la Forumul Pacientilor.
El a precizat ca impreuna cu echipa de la CNAS incearca sa rezolve cat mai repede problema listei de medicamente compensate si gratuite. Banicioiu a sustinut ca nu-l intereseaza disputa dintre producatorii de medicamente generice si cei de medicamente noi, ci sa se regaseasca in lista medicamente utile pentru pacienti.
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

2) Dragos Damian, reales in fruntea APMGR
Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) anunta realegerea lui Dragos Damian, pentru un nou mandat de presedinte al APMGR, in cadrul Adunarii Generale.
De asemenea, APMGR a decis sa o numeasca in pozitia de membru al Consiliului Director APMGR pe Amelia Dinu. Alaturi de Damian si Dinu, Consiliul Director al APMGR ii include si pe Cristina Garlasu, Simona Cocos si Steffen Wagner.
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

3) “Harti de navigatie” ale genomului uman au fost publicate de oamenii de stiinta
Cea mai clara imagine de pana acum a modului in care genele umane sunt reglate in seria vasta a tipurilor de celule din organism a fost creata de o echipa internationala de cercetatori, cu scopul de a identifica genele asociate cu aparitia bolilor, conform Mediafax.
In doua studii majore publicate in revista Nature, echipa de cercetatori a realizat o harta a modului in care o retea de “comutatoare”, integrate in ADN-ul uman, controleaza locul si momentul in care genele sunt activate si dezactivate.
Proiectul, cu o durata de trei ani, intitulat FANTOM5 si coordonat de Centrul pentru Tehnologia stiintelor vietii RIKEN din Japonia, s-a bazat pe participarea a peste 250 de oameni de stiinta din 20 de tari si regiuni.
Sursa: PaginaMedicala.ro

4) Studiu: Consumul regulat de bauturi dietetice, o cauza a problemelor cardiovasculare la femei
Femeile aflate la menopauza care consuma doua sau mai multe bauturi dietetice pe zi sunt mai predispuse in a dezvolta diabet, hipertensiune arteriala si de a avea un indice de masa corporala (IMC) mai mare, comparativ cu cele care consuma moderat sau nu consuma deloc astfel de produse.
Potrivit unui nou studiu la care au participat 60.000 de femei, cu o medie de varsta de 62,8 ani, exista o legatura intre consumul de bauturi dietetice si numarul cazurilor de probleme cardiovasculare.
Femeile care consuma doua sau mai multe bauturi dietetice pe zi prezinta cu 30% mai multe riscuri de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral si cu 50% mai multe riscuri de a muri din cauza unei maladii cardiovasculare, in comparatie cu cele care consuma rar sau care nu consuma deloc astfel de bauturi.
Sursa: Mediafax.ro

5) Cancer mamar mostenit genetic: Medicamentele anti-estrogen, o posibila alternativa pentru mastectomie
Medicamentele care contribuie la scaderea nivelului de estrogen din organism ar putea fi o alternativa pentru mastectomie in cazul femeilor purtatoare ale mutatiilor genetice care cresc riscul de cancer mamar, potrivit unui studiu al cercetatorilor britanici.
Aproximativ 0,2% dintre femei sunt purtatoare a doua mutatii pe genele BRCA1 si BRCA2 care cresc riscul de aparitie a unui prim cancer mamar cu 85% si favorizeaza aparitia unui al doilea cancer mamar.
Aceste mutatii le fac pe femeile purtatoare sa opteze pentru mastectomii preventive, asa cum a fost cazul, anul trecut, al actritei americane Angelina Jolie. Actrita nu era diagnosticata cu cancer mamar in momentul in care a fost operata.
Sursa: Mediafax.ro

6) Interzicerea fumatului, asociata cu scaderea nasterilor premature si a exacerbarilor astmului
Interzicerea fumatului in spatiile publice si la locul de munca in Europa si America de Nord a fost rapid urmata de o mare scadere a nasterilor premature si a vizitelor la spital ale copiilor din cauza astmului, potrivit unui studiu publicat astazi in revista stiintifica The Lancet.
Prin analiza a 11 studii realizate in aceste regiuni, implicand 2,5 milioane de nasteri si 250.000 de exacerbari ale astmului, raportul a constatat o scadere cu 10% a acestor doua aspecte, la un an de la intrarea in vigoare a legilor privind interzicerea fumatului.
In prezent, la nivel mondial, doar 16% din populatie este protejata de astfel de legi, iar 40% din copii sunt expusi fumatului pasiv. Copiii reprezinta peste un sfert din toate decesele si mai mult de jumatate din anii sanatosi de viata pierduti din cauza fumatului pasiv.
Sursa: Sanatateatv.ro