1) Ebola: recomandari romanesti si europene
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pana la 23 iulie, in Guineea, Liberia si Sierra Leone se inregistrasera 1.201 cazuri febra hemoragica cauzata de Ebola. Dintre acestea, 672 s-au soldat cu decese. Ministerul Sanatatii precizeaza ca Romania nu a avut si nu are inregistrate cazuri de infectie cu virusul Ebola.
Situatia este insa monitorizata de autoritatile romane din luna februarie, MS transmitand Unitatilor de Primiri Urgente si Politiei de Frontiera informari privind simptomatologia afectiunii pentru cresterea gradului de vigilenta.
Romania nu are linii aeriene directe cu Africa de Vest, astfel ca pasagerii din aceste directii ajung mai intai pe alte aeroporturi, unde se efectueaza monitorizari. MS sfatuieste populatia sa respecte recomandarile Centrului National de Boli Transmisibile si cele ale MAE privind calatoriile in zonele afectate. Astfel, persoanele care calatoresc sau locuiesc in tarile afectate ar trebui, pentru prevenirea infectarii, sa evite: contactul direct cu sangele sau fluidele persoanelor infectate sau cadavrelor cu virus Ebola; contactul strans sau manipularea animalelor salbatice vii sau moarte (maimute, antilope, arici, lilieci sau carnea acestora); contactul sexual neprotejat cu o persoana infectata sau convalescenta; contactul cu un obiect (de pilda ace) contaminat cu sange sau alte fluide biologice.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

2) Dorel Sandesc, Ministerul Sanatatii: 50.000 de doze de vaccin pentru hepatita B, achizitionate de urgenta pana in august
In cadrul unei conferinte dedicate Zilei mondiale a hepatitei (28 iulie), prof. dr. Dorel Sandesc, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a explicat sincopele in asigurareavaccinarii impotriva virusului hepatitic B (VHB) si a asigurat ca, pana la inceputul lunii august, vor fi achizitionate primele doze necesare de vaccin.
Dificultatile se datoreaza, potrivit oficialului, numarului tot mai mic de producatori de vaccin monovalent – tendinta fiind de producere a vaccinurilor plurivalente – , scaderii globale a incidentei bolii si faptului ca nu toate tarile efectueaza vaccinarea generalizata a nou-nascutilor.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

3) Consumul abuziv de alcool in perioada varstei mijlocii poate duce la pierderi de memorie
Consumul abuziv de alcool in perioada varstei mijlocii poate duce la pierderi de memorie in anii urmatori, se arata intr-un nou studiu realizat de cercetatorii britanici.
Oamenii de stiinta au intervievat 6.542 de americani de varsta mijlocie in legatura cu obiceiurile privind consumul de alcool din trecut si le-au evaluat abilitatile mintale pe o perioada de opt ani, potrivit dailymail.co.uk.
In urma acestui studiu s-a demonstrat ca riscul de a dezvolta probleme serioase de memorie este mai mult decat dublu in cazul persoanelor care au avut probleme din cauza consumului de alcool.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

4) Studiu: Barbatii au “instincte materne” la fel de dezvoltate ca femeile
Barbatii pot avea “instincte materne” la fel de dezvoltate ca femeile, mai ales daca sunt parinti unici, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani, publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences.
e spune frecvent ca intre mama si copil exista o legatura speciala, care nu se poate compara cu altele, inclusiv cu cea fomata de micut cu tatal lui, in ciuda calitatilor paterne.
Insa un nou studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea de Stat din Oregon arata ca, de fapt, tatii pot forma cu copilul o legatura la fel de puternica, mai ales daca mama este absenta, informeazadailymail.co.uk.
Aceasta descoperire impune o reevaluare a rolului pe care tatii il pot juca in dezvoltarea copiilor.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro