1) Mecanismul de actualizare a listei de compensate va fi gata saptamana viitoare, dar lista mai are de asteptat
In cadrul unei dezbateri pe marginea noii liste de medicamente compensate si gratuite, Nicolae Banicioiu, ministrul sanatatii, a declarat ca mecanismul prin care noile molecule vor avea acces pe piata si spre compensare va fi realizat pana saptamana viitoare, dupa care va putea fi supus dezbaterilor. Ministrul nu a putut preciza in cat timp ar urma sa fie actualizata lista propriu-zisa de medicamente, dar a mentionat principiile de functionare ale noului mecanism de listare.
Astfel, mecanismul ar trebui sa permita accesul continuu al noilor substante, evitandu-se situatii in care lista sa ramana neschimbata timp de 6 ani, impiedicand accesul pacientilor la tratament- cum se intampla in prezent. Ministrul a insistat ca acest nou mecanism trebuie sa permita nu numai listarea, ci si delistarea unor medicamente vechi si mai putin eficiente, lucru fara de care o noua lista nu ar fi sustenabila financiar.
Sursa: Sanatateatv.ro

2) Achizitia in comun a vaccinurilor si medicamentelor la nivel european devine realitate
Comisia Europeana  a aprobat astazi un acord de achizitionare comuna, care va permite tuturor statelor membre ale Uniunii sa procure in comun, si nu individual, vaccinuri pandemice si alte contramasuri medicale.
Achizitionarea comuna permite statelor membre sa asigure disponibilitatea vaccinurilor pandemice si a altor medicamente in cantitati suficiente si la preturi acceptabile in cazul izbucnirii unei crize transfrontaliere la adresa sanatatii. De acest mecanism vor beneficia mai ales tarile mici sau cu posibilitati financiare limitate, care au avut dificultati in a-si asigura necesarul de vaccin in timpul pandemiei H1N1 din 2009. Acordul de achizitionare comuna se face pe baze voluntare si va intra in vigoare dupa ce va fi semnata de circa o treime din statele membre (mai precis 10 tari) si de Comisie. Pana in prezent, 27 de state si-au declarat intentia de a semna acordul.
Sursa: Sanatateatv.ro

3) Mircea Coman este noul director general executiv Centrofarm
Mircea Coman a preluat conducerea executiva a Centrofarm, incepand cu luna martie a acestui an, ocupand pozitia de director general executiv. Anterior, Coman a ocupat functia de Head of Regional Operations/North , in cadrul Metro Cash&Carry, leader in comertul en gross din Romania.
Centrofarm a numit un nou director general executiv, ce urmeaza sa contribuie la strategia de dezvoltare a operatiunilor de retail la nivelul intregii tari si sa implementeze o forma de comert orientata catre nevoile clientului. Cariera profesionala a lui Mircea Coman a debutat in cadrul grupului Metro Romania, unde acesta a dobandit experienta in vanzari, marketing si negocieri de contracte in segmentul retail si FMCG.
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro