1) Studiu: O noua “super-pastila” cu administrare zilnica ar putea salva milioane de vieti
O noua “super-pastila” cu administrare zilnica ar putea salva milioane de vieti pe plan mondial, in fiecare an, prin faptul ca poate sa previna infarctele si accidentele vasculare cerebrale, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii australieni.
Pastila, care contine o combinatie de medicamente, duce la ameliorari semnificative ale valorilor tensiunii arteriale si ale concentratiei de colesterol din sange, informeaza dailymail.co.uk.
Ca urmare, oamenii de stiinta spun ca pilula ofera “un potential considerabil de a imbunatati sanatatea globala”.
Cercetatorii de la George Institute for Global Health din Sydney, Australia, spun ca aceasta pastila multifunctionala este foarte ieftina si contine o combinatie de medicamente obisnuite administrate contra hipertensiunii si pentru scaderea colesterolului.
Super-pilula contine si aspirina si, in combinatie cu celelalte substante active, contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare.
Potrivit cercetatorilor australieni, pacientii expusi la un risc ridicat de infarct sau de accident vascular cerebral reactioneaza mai bine la tratamentul cu aceasta pastila multifunctionala decat la tratamentul conventional.
Sursa: Mediafax.ro

2) Avertisemnt OMS asupra scaderii calitatii aerului in marile orase ale lumii
Calitatea aerului in marile orase din lume continua sa se deterioreze, generand temeri cu privire la un risc grav de sanatate pentru locuitori, subliniaza miercuri un raport al OMS, citat de AFP.
Acest studiu realizat in 1.600 de orase din 91 de tari constata ca doar 12 la suta din populatia totala a acestora respira un aer conform cu normele Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
“Din nefericire, la nivel global situatia poluarii aerului se agraveaza”, a constatat Maria Neira, directoarea pentru sanatate publica a OMS la Geneva.
Orasele cele mai afectate sunt in tarile in curs de dezvoltare, in timp ce orasele din tarile bogate au vazut o ameliorare a calitatii aerului.
Sursa: Mediafax.ro

3) Studiu: Cafeaua poate preveni deteriorarea vederii
O ceasca de cafea pe zi poate salva vederea persoanelor afectate de glaucom si diabet, boli care provoaca degenerescenta retinei, au descoperit cercetatorii de la Universitatea Cornell din New York.
Cercetatorii americani studiau efectele antioxidante ale cafelei cand au descoperit ca acidul clorogenic, un antioxidant regasit intr-o proportie cuprinsa intre 7% si 9% in boabele de cafea, previne deteriorarea vederii si chiar degenerescenta retinei, provocata de glaucom, inaintarea in varsta si diabet, potrivit dailymail.co.uk.
In studiul publicat de cercetatorii americani in Journal of Agricultural and Food Chemistry se arata ca acidul clorogenic administrat soarecilor a impiedicat degenerescenta retinei acestora.
“Retina este un strat subtire de tesut din interiorul ochiului, ca un perete interior cu milioane de celule fotosensibile si celule nervoase care primesc si organizeaza informatiile vizuale. Este, de asemenea, unul dintre cele mai active tesuturi din punct de vedere metabolic, avand nevoie de niveluri crescute de oxigen si fiind sensibil la stresul oxidativ”, a precizat profesorul Chang Y. Lee, coordonatorul studiului.
Sursa: Mediafax.ro

4) Primul organism viu semi-sintetic din lume, creat de cercetatorii americani
Primul organism viu semi-sintetic din lume, care largeste astfel spectrul vietuitoarelor din natura, a fost creat recent de oamenii de stiinta americani, potrivit unui studiu publicat miercuri in revista Nature.
Informatia genetica a tuturor organismelor vii este scrisa in ADN-ul lor sub forma unui lant de patru molecule de baza – sau “litere” -, ce constituie alfabetul vietii: adenina (A), timina (T), guanina (G) si citozina (C). In structura de elice dubla a ADN-ului, descoperita in urma cu 60 de ani de James D. Watson si Francis Crick, aceste litere sunt organizate in doua perechi de baze: A-T si C-G.
Ideea de a imbogati acest alfabet al vietii cu perechi de baze care nu exista in natura nu este una noua.
Cercetatorii condusi de Floyd Romesberg de la Intitutul Scripps din La Jolla, Statele Unite, care lucreaza la acest proiect de la sfarsitul anilor ’90, au descris miercuri in studiul publicat in revista Nature primul exemplu de organism viu semi-sintetic, capabil sa gazduiasca in ADN-ul sau o pereche de baze artificiala.
Sursa: Mediafax.ro